Ättelägg,
Du skrev:
Tillflödet av luft togs väl sannolikt in i takhöjd där den blandades med varmluft för att rasa ner till golvnivå för att sugas upp och ut genom takhöjd. Isolerade väggar tvingar luften in genom takgavlarna, har man dessutom ett hål där, desto mer utifrån byggnadens övriga täthet. Hur var inne miljön, antagligen något rökig men bebolig och tämligen varm, mer än minus i alla fall. Utöver detta är det inte säkert att de stora hallarna var bostäder i egentlig mening utan mer residens, mottagnings/fest hallar. Ved till Björkön torde gå över isen vintertid och förstärkas med båttransport sommartid.
Din beskrivning om hur ett hus med öppen eld fungerar är som att beskriva att en bil suger in luft till förgasaren via avgasröret - och att avgaserna går in i kupén via defrostermunstyckerna och ut genom fönstren...
Tänk. Röken är varm och stiger uppåt. Luft utifrån sugs in i lågt placerade draghål (golvnivå). Denna kalla luft sugs mot elden eftersom röken, och varm luft, förs ut uppåt. 500 kubikmeter per timme. Tätar man väggarna mot drag kan man styra draget till platser där folk inte vistas - där folk vistas blir då nästan dragfritt = strålningsvärmen från elden tas till vara bättre.
Tänk dig en dammsugare, den suger in luft i ena änden - och sprutar ut exakt lika mycket luft i andra änden. Gör den inte det kommer den att explodera, eller implodera, beroende på för högt, eller för lågt, lufttryck. Ett hus med öppen eld fungerar efter samma princip. När man eldar förs 500 kubikmeter ut ur huset med röken - och 500 kubikmeter luft sugs in i huset, kåtan, hallen, tältet, osv.
Detta med eld, rök och ingående friskluft har styrt all vår arkitektur fram till dess att kakelugnen kom. Det är tänkvärt. Balansen mellan utgående rök och inkommande friskluft har alltså en mycket stor betydelse om vi skall förstå hur, och varför, hus var byggda innan dess att vi lärde oss stänga in elden i ett slutet rum.
När vi byggde in elden i ett slutet rum, försvann ljuset. Det ledde till en annan utveckling i sin tur
Därför tycker jag att det är viktigt att förstå hur det hela fungerar - och varför.
Thomas