Det finns indikationer på att den hedna 'naturfilosofin 'helgade' joden (eller 'respekterade skaparverket') genom att inte bryta i hennes "hy" - alltså i urberget.
Samtidigt vet vi att dom använt och modifierat lösa stenar till större stenbyggen. Några av dessa konstruktioner, med vinklade väggar och domformade tak, finns ju fortfarande på öarna utanför Norge. Konsten att stöpa med kalk och bygga i huggen sten fanns redan för 12.000 år sen. Såvitt vi vet fanns samma tradition, jämte krukkeramiken, också i N-Europa innan utvecklingen av jordbruket.
I övrigt vet vi ju att dom äldsta stenhuggare bröt sedimentära bergarter, flint, kalsitt och kalk till verktyg. Att samma folk brutit sten till fundament eller byggmaterial för hus. Den större delen av dessa konstruktioner har troligen försvunnit i tidernas lopp, men det finns ju fortfarande spår efter en "stenhuggar-tradition" från början av jordbruksstenåldern - som faktisk genomlöper perioderna fram till vår egen tid.
Nu berättar medeltida källor och ritningar om en rad monumentala stenar från "forn-nordisk tid" som numer försvunnit. Ved sidan av dom senaste seklernas erosion och kultivering var redan den 'kulturrevolutionen' som följde i kristningens fotspår ett destruerande element vad gäller gamle "hedna" statusbyggen eller helgedomar som fick ersättas med bygga nya, kristna kyrkor - i såväl trä som sten.
Frågan om vem som byggde dom första stenkyrkorna i Norden är omdiskuterat. Här finns också en mängd lokala legender, där "byggmästrarna" anges vara (hedna) 'jättar' eller 'finnar'.
Att arbeta i sten var tydligen förbundit med en etisk kodex - där man rörde sej intill gränsen för 'helgebrott' (enligt den forna seden). Att hugga ut urberg (gneis/granit) kan möjligen ha utgjort en sådan gräns. Det kan också förklara varför virke blev det framträdande i Norden, där ytor med mjukare bergarter är relativt få och små.
När dom första stenkyrkorna restes i Norden fanns det efter allt att döma lokala hantverkare på plats. Sen anlitade dom första byggherrar (kristna kungar/biskopar) en byggledare som kände och mästrade den rådande maktens specifika byggnadsstil.
Den nord-västliga yttergräns av östkyrkan kan ses så långt väst som Jämtland och Tröndelag, där man bygger torn med "lökkupoler" av pert-tak.
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=650540http://b.mp-farm.com/d/500x450.watermarks/1600000/1691733.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Mattmar_kyrka.jpgStenkyrkorna tycks höra till den engelska och romerska kyrkoordning. Arkeolog Per Storemyrs lilla avhandling om katedralen i Trondheim är i denna anledning mycket läsvärd:
http://per-storemyr.net/2012/03/16/nidarosdomens-steinbrudd-i-byggingen-av-kristkirken-1070-1100/#more-2474