Möjligen kan man iallafall se det som ett försök att skapa en kyrka skild från Sverige, men omfattningen blir begränsad, man rår helt enkelt inte på kyrkans makt. Men juridiskt finns ingen lika stark motståndare, så en lagsaga för Värend, Njudung och Finnveden lyckas man driva igenom. Lagen och Stiftet borde vara uttryck för samma vilja att hävda självbestämmande. Att där fanns mäktiga män råder det nog ingen tvivel om. Uradelsläkterna Bonde, Bååt och Trolle och Hård av Segerstad kommer från dessa tre land därifrån, även Eka och Natt och Dag kan möjligen spåras dit.
Så bilden av Småland som hednisk vildmark är nog att anse som förtal, där finns förvisso stora skogar men även rika kulturbygder och män med makt!
Den gång var "hednisk" att uppfatta som "vild" - i motsättning till 'tam' eller 'civiliserad'. När Romerkyrkan fått fäste i centrala delar av Götaland, Svealand och Norge - blev Finland fortfarande definierad som 'vildmark' och 'förbjudet område' - eftersom större delen av folket fortfarande höll dom gamla lagarna och helgade sina urgamla traditioner - intill kyrkoherrar och klosterskolor kunde uppträda med "all makt i himmel och på jord" - och veta bättre.
Dom adelssläkter du ramsar har också gamla förbindelser till Finland. Den svenska språkformen ikring Finska viken har tydligare spår till Gotland än till Mälarn. Genetiken också. Handelsförbindelserna mellan Småland, Gotland, Baltikum och Finland är mycket tydliga redan under bronsåldern. Familjrelationerna mellan adeln i Visingsö, Visby och Viborg törs ha uppstått redan i Vendeltiden. Riddarfamiljerna Bonde, Bååt och Haak påstår stamma från samma ur-adliga familj och framtrer ihop med Griparna och Vaserna i 1300-talets Riksråd, som representanter för den östliga rikshalvan - som under Bo Jonssons tid får besittningar i Sverige. Då rådde dom redan Vase för Viborg, Grip för Raseborg och Bonde för Åbohus.
Eftersom den finska uradel undgick att hamna i innebördes krig över kristliga frågor - som i Sverige - stod dom bättre rustade att utveckla riksunionens självständighet gentemot kyrkostat och kejsarvälde - än den stympade och splittrade adeln i Sverige. Därför ser man att dom gamla förbindelserna mellan Finland och Småland, Västmanland och Hälsingland fortgår efter att "Finland införlivades med Sverige" år 1249. Utöver 1300-talet får dom finska riddarfamiljerna även en rad besittningar i Sverige, efter att Bo Jsson Grip. Efter att Griparna gjort Gripsholm, ges Bonde egendom i Småland och Vasa i Roslagen - enligt fördrag mellan mellan familjerna Grip, Bonde och Vasa, stadgat 1372 på Raseborg.
Eka och Natt och Dag dyker också upp öster om Hangö Udd under 1400-talet, då handeln med Österlandet och deras östliga grannar blir en väsentlig del av Sveriges ekonomi. Denna styrs då från trianglet Reval, Viborg och Åbo, med Raseborg administrativt mittpunkt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nils_Kettilsson_(Vasa)