AndreasE, på de kartor över GU vi diskutearde tidigare finns det en sjö, senare en "myr" eller motsvarande. Till denna sjö rinner det ned en bäck som kommer från det högre liggande området öster om Tingshögen.
En kort fundering. Grusåen där gravfältet finns är förbunden med grusåsen i öster. Lögsta delen på denna förbindelse är, om jag minns rätt, just söder om Tingshögen. Alltså det område denna bäck kommer ifrån.
Varifrån kom vattnet i denna bäck? Fanns en kallkälla just i dessa grusåsars lägsta punkt eller i dess lmedelbara närhet? Eller, kom vattnet rinnande genom åsen från en sjö eller vattendrag som låg på norra sidan av denna punkt? Eller, rann det en öppen bäck genom grusåsen här?
Bäcken var så stor att den ritade ut på kartorna, altenativt så betydelsefull att den ritades ut.
OM en sjö, eller vattendrag låg på norra sidan av denna punkt uppstår ett tryck - vilket kan trycka vatten in i grusåsen och genom den - och bilda en bäck på andra sidan grusåsen.
Ett lerlager i grusåsen, säg fin glaciallera ( som är vattentät) kan så föra in vatten i grusåsens norra del till en något högre nivå än grundvattennivån. Detta eventuella vatten kan då hämtas upp i brunnar som inte riktigt når ned rill grundvattennivån - men de når just detta vatten som "tryckts" upp på ett eventuellt lerlager.
Spekulation naturligtvis, men ett försök att förklara de torrlagda brunnarna som inte gick ned rill dåvarnde grundvattennivå.
Thomas