Om Andréns karta korrekt visat isens utbredning 8500 f.kr. kan man i.o.f.s. diskutera, men det var inte det frågan gällde i den här tråden.
Om du inte förstår sambandet mellan artikelns innehåll och illustrationen blir det svårt att resonera utan tesked.
Om författarens bild av tiden i fråga är felaktig, lär inte det betyda något för hans resonemang också - i artikeln?
Hur skal man förklara att baltiska issjön blivit en "sötvattenssjö" som "stigit med 25 meter - pga. smältvatten" - med mindre vi har stora mängder is att smälta - i det minsta ikring Bottenhavets norra delar...?!
Förövrigt lär du inte ha lagt märke till att författaren satt ett stort frågetecken i sin överskrift. Orsaken är - givetvis - att han själv anser det nödvändigt att sätta den gamla
hypotesen om det så kallade "Ancylus-stadiet" under kritik - och närmare undersökning.
Jmfr. tråden om dom sen-glaciala perioder - där frågan om Ancylus-hypotesen ifrågasätts - bl.a. med frågan "Vilka strömstarka floder finns/fanns ikring Gotland och Bornholm som kunde ge biotop för flodvattensnäckor, typ Ancylus?"
Alla dom länkar jag angav var ett försök på att ge dej en bättre bakgrund för att förstå just den tvivel Andren själv uttrycker - i artikeln.
Att en större del av södra Sverige varit isfritt under LGM, till exempel - tyder ju på att teorin om et alltomfattande skandinavisk istäcke inte stämmer med verkligheten. På en annan länk anges den nya mätningen från kusten av Norge, där det framgår att Golfströmmen inte avstannade under sen-Weichsel, alls. Sen ges det exempel på diverse biotoper, som överlevt inom Fenno-Skandia, under sen-glacial tid - och inte behövde invandra "från Danmark, via en landtunga över Öresund".
Detta och mer till ger givetvis ett nytt indikativ för hur Östersjöns sen-glaciala historia kan ha sett ut. När vi sen vet att här fanns både skogar, renar, älgar, kor och människor i Danmark och södra Sverige under och just efter Yngre Dryas så sätter det ett visst krav till klimat och miljö - som svårligen går förena med dom ismängder som behövs för att styrka teorin om ett senare "Ancylus-skede".
Man får även kontemplera hur vitt det varit möjligt att befolka alla land ikring den baltiska bassängen om
hela Östersjön varit en avstängt sötvattenssjö - som varje vinter frös till is. Vad skulle det göra med klimatet ikring Finska viken, Karelen, Bottenviken och Nordkalotten? Att man i detta sötvatten skulle hitta val och säl sätter ännu ett frågetecken med teorin om Ancylus-sjön såväl som en tillhörande "snabb havsvattenstigning".
Här är en länk till en artikel från 2008 som tty postade: http://folk.uib.no/ngljm/PDF_files/Wohlfarth%20et%20al%20Episodes%20QuaternaryofNorden.pdf
Och här är en från 2007 som du själv länkade till: http://www.ngu.no/upload/Publikasjoner/Rapporter/2007/2007_024.pdf
Jag kan inte se att dessa, eller något annat i den tråden, motsäger Andréns beskrivning av Ancylussjöns omvandling till Littorinahavet genom de danska Bältens och Öresunds öppnande, eller säger något om kraftiga transgressioner i Mälardalen under tiden närmast därefter?
Du får kolla dom andra länkarna också - och vad jag därtill skrivit. När Björk, Andren och deras polska, tyska och danska kolleger på senare år tagit sej an dessa frågor har studierna titlar som följande:
AN ATTEMPT TO RESOLVE THE PARTLY CONFLICTING DATA AND IDEAS ON THE ANCYLUS–LITTORINA TRANSITION
http://www.geol.lu.se/personal/seb/Publ%202006-10/SB%20et%20al%20PolandSpecial%20Papers%202008.pdf