Här har du nog kommenterat fel inlägg. Jag nämner inget om Adam. Menar du att missionen och det svenska riksbygget utgick från Gotland?
Som jag ser det så utgick byggandet av det svenska riket och den katolska missionen från i huvudsak de götaländska landskapen. Med den katolska kyrkan fick vi inte bara en ny religion och kyrkor utan också städer. Man kan ju inte bygga en domkyrka ute på vischan och omvänt kommer många kyrkor att dra till sig människor.
Nej. Men när du skriver om Götar, så menar jag att vid den tid du avser (götars stad) skall vara Gutars stad. Men 100 år senare har du rätt. Då når Tyske kejsarens tentakler fram till Mälarområdet via ombuden danske kungen/Göta rikes kung resp Romersk Katolska kyrkan.
En stad grundas normalt av handelspolitiska intressenter. När det gäller stiftsstäderna, så tillkommer dragkraften från de för tiden avsevärda sammandragningen av kontinuerliga ekonomiska tillgångar. Den syltburken vill alla från prästerskap, eliterna resp menige män sätta fingrarna i. Kyrkan kräver också tillgång till en mängd specialister för att kunna utföra sin religiösa verksamhet (skrivare, stenhuggare, skulptörer, bildmålare, timmermän, pergamentmakare, inte minst präster, munkar, lekmän etc). Detta innebär att en stor köpkraft skapas, som drar till sig LOKAL handel etc, samt "servicepersonal" (slaktare, bagare, barberare etc). Skara, Strängnäs, Västerås, Tuna Stad (Selånger), Uppsala (nya) är exempel på sådana stadsskapelser. Men dessa städer var i regel handelspolitiskt felplacerade för att växa sig internationellt stora.