Också jag gjorde för ett 20-tal år sedan försök att spontanjäsa en dryck, utifrån vad man viste om innehållet i ekkistgravarna i nuvarande Danmark.
Men en sak lärde jag mig snabbt.
Honung kan vara en luring, när det sedan gäller att fastställa innehållet.
Vad jag minns av de danska analyserna, användes bland annat pollen för att fastställa innehållet i behållarna.
Har det handlat om jäst honungsdryck, är dessa pollenanalyser värdelösa, då pollen finns i stora mängder just i honungskakan i bisamhället.
Det om detta.
Drycken blev smaklig, alkoholstark och förvåndansvärt "vacker" i färgen.
Kryddade man dessutom med mjödörtsblommor OCH mjödörtsrot (mjödört=äldre namn på älggräs), fick den en närmast himmels smak.
Min gissning är att honungsjäsningar varit nordens motsvarighet till lyxdrycken vin, och framställts genom att hela honungskakan placerats i ett kärl med vatten och sedan bringats i jäsning. Kryddningen lär nog ha varit lokal, allt efter tycke och smak.
När det gäller öl, av mer modernt snitt (alltså beskat med humle), borde pollenanalytikerna kanske kontaktas, för att få ett besked om när humlepollen börjar dyka upp i fynden.
Det kan knappast finnas någon annan orsak till humlepollen, än att dessa odlats för beskning av drycker.