När man bakar en kaka tillför man en massa olika ingredienser. Varje kaka har sina ingredienser. Ingredienserna ger kakan smak, konsistens, utseende, form och färg.
Vi är en Svensk kaka. Under seklernas gång har det tillförts en massa olika ingredienser utifrån som blandats in i kakan. Just vårt recept är typiskt svenskt. Andra länders befolkningar har andra recept.
Att säga att pizza byggde folkhemmet är fel, liksom att kebab reste våra runstenar eller byggde våra vikingaskepp. Vårt recept, så som det såg ut just då, byggde Sverige och dess fornminnen - och dagens Sverige.
Diskussionen blir lite löjlig eftersom vi alla, både enskilt och i grupp, består av olika recept, oavsett var vi kommer ifrån. Nedvärderar vi ett recept - nedvärderar vi därmed alla recept.
Diskussionen förutsätter någonstans att andra kakor består av en enda ingrediens, en "ursprungsingrediens" - och att just denna ingrediens byggde våra fornminnen. Ingen kaka innehåller en enda ingrediens, oavsett var den är bakad.
Vår svenska kaka är en mix av många olika ingredienser. Den är idag typiskt svensk, det var den igår också - och i morgon. Kakor förändras med tiden allt eftersom nya ingredienser tillförs smeten. En nypa till och från förändrar med tiden kakan. Så har det alltid varit - och jag kan inte se att det kommer att förändras i framtiden. Kakan är, och förblir en svensk kaka i Sverige - ett unikt recept.
Andra länder har lite annorlunda, lika unika, recept - och alla recept förändras med tiden. Alla kakor har samma värde. Ingen kaka, inte en enda, består av en enda ingrediens.
Thomas/kakmonstret