Nu är det så att varje mutation skapar en ny haplogrupp, dvs de existerar troligtvis i miljonantal. De flesta är förstås inte kartlagda men det intressanta är att varje mutation är en unik händelse som inträffade vid en viss tidpunkt och på en plats. Denna tidpunkt och plats kan ofta bestämmas mer eller mindre noggrant.
För att ge ett ex. R1b-M343 inträffade troligtvis i Centralasien för ca 20000 år sedan. Ättlingar till honom fanns utspridda i Asien, Europa och Afrika redan för tusentals år sedan. R1b-L11 uppkom i Europa för en kanske 5-8 tusen år sen just innan jordbruksexplosionen. Alla positiva till denna markör har alltså en Europeisk anfader. Och så fortsätter det, om nu Erik skulle visa sig vara R1b-M222 har han en förfader född på de Brittiska öarna. Ergo, bestämmande av haplogrupp säger en hel del om ursprunget.
Sensation skulle det vara om Erik tillhörde haplogrupp N (finsk eller samisk) eller Q (hunn??) eller kanske E, G eller J...
Mest trolig är någon av de tre vanligaste: I1, R1a eller R1b.
Alla de uppräknade haplogrupperna fanns redan garanterat i Sverige för tusen år sedan och troligtvis hade de flesta redan nått Skandinavien i stenåldern, så en sådan elementär bestämning säger inte speciellt mycket.
Den ursprungliga jägarbefolkningen tillhörde I2 och troligtvis Q. I1,R1b, J, G och E kom troligtvis med jordbrukarna i några kolonisationsvågor. N kom gissningsvis med gropkeramiken och en senare grupp anlände med de Uraliska språkens expansion.