Hej!
Skall Beowulf ses i ett större sammanhang? Som ättling till en av många hemvändare, men med spetskompetens? Hemvändare behandlas bl a Marty:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php?topic=4737.20
Marty: ”Ett stort fokus har varit på Herulerna men deras rörelser är nog bara ett exempel av ett otaliga liknande som inte nedtecknats. Liknande hemvändare byggde antagligen Eketorp på Öland eller var bakom denar-införseln till Gotland.”
Kollar man på vad Beowulf tillhör för ena så får man kanske en fingervisning:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Beowulf
” Wägmundingarna var således en gren av Ynglingaätten, och eftersom också Beowulfs far Ecgtheow var en Wägmunding, så innebär det att även Beowulf var av Ynglingaätten.”
We(g)mundingarna kunde likagärna varit av götars eller venders ätt. Om vi utgår från lokaliseringen av We(g)mundingarnas huvudläger Herot som liggande vid Hirts-halsen, just vid Limfjordens västra mynning - så förklarar det hur man byggt upp en styrka av norr-götar, västgötar och/eller vender (Vendsyssel-Vänern) som tydligen deltagit i kriget i söder - där man kämpade "med skjoldungska slag", dvs. med skarpa eggar till blods och döds.
Lägg även märke till att Ve, Vi och Vie har samma mening - efter tre olika dialekter inom Skandinavien, som i betydelsen vigd, helgad, helgedom. Betydelserna av grupp-namnen We-mund, Vig-man och Vik-ing har alltså en gemensam grund.
Wemundingarna är samtida med Danmarks 'Skjoldungar' - vars huvudsäte var Lägret på Sjöland, numera Lejre. Som det framgår av sägnen stöder Beowulf olika kungar, men interaktionen med den danska är hursomhelst central. Skjöldungarnas ledare R-olv (jmfr. R-alf) har samtidig tydliga interaktioner med svearnas kung, som i denna tid lär ha fått utökat sitt manskap - med bidrag bl.a. från Rolf - som "utökar elden i Adils hus". I Beowulfs närvaro möts så Adils också med Ane från det norska Uppland, där den norska grenen av 'svenska' jordbrukare var som störst. Äntligen hör vi om en fuktig tur till Finlands södra kust, vart dom förmögna vendernas kungasäte lär ha legat. I Widith hör man även att den gresk-romerska kejsare (Caesar) hade ett kontrapunkt i norr, kalla "Gaelic", vars hövdingsäte lång bland "Finnigum" - i latin också kallad "Fenninga" eller "Finninga".
Här ligger alltså flera faktorer som berättar om nära relationer mellan regenterna i Norden, i syfte att vidhålla militära styrkor. Under eller efter Beowulfs och Widsiths tid organiseras likaledes 'utvandringar' mot söder - gällande vaner och vandaler jämte burgunder och langobarder. Under samma period organiseras också en ny regim för dom frigjorda områden mellan Rhen och Seinen - där frankerna får ett nytt adelskap - merovingerna -vars konstitution bygger på dom "Saliska lagar". Det är mao. flera faktorer sm pekar mot folkvandringstiden som den period då dom kvarvarande götar och vender - Gotland inklusive - fusionerar med svearna och samlas om ett gemensamt tron-säte i Uppsala.
Nu har Flemming Rickfors analyserat dessa frågor ingående - och publiserat på web-sidan
http://www.versir.dkEn annan som tagit sej an Beowulf mer speciellt är
http://www.heorot.dk/beowulf-vorwort.htmlPå bakgrund av det vi numer börjar få veta om herulerna lär det vara uppenbart att även dom kom från den samma nordiska miljö som gav resurser, redskap och vapen åt deras romartida med-drabanter - som germaner, goter, vender och vandaler, burgunder och langobarder. Som dom senare vigmän och väringar (från värja, jmfr. sköld-ungar), jämte goter och langobarder - fick även herulerna hämta sina ledare från de nordiska kungahus varifrån dom från början utgått - som ett specialiserat krigarkast, typ 'samuraier' och 'vikingar'.