Författare Ämne: oljelampor  (läst 3590 gånger)

Utloggad hasseh

  • Novis
  • Antal inlägg: 3
oljelampor
« skrivet: december 13, 2011, 21:21 »
Vad vet man om anvädning av oljelampor på 1300-talet, utöver kyrkan , kloster och rikemän?
mvh
hasseh

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: oljelampor
« Svar #1 skrivet: december 13, 2011, 21:40 »
Man har hittat små, figurativa artefakter som fungerat som lampor under paleolitisk tid. Att befolka nord-europa kan knappast försiggå utan ljus inomhus. Man påstår att dom hittats i hop med pilar, harpuner, fiskkrokar, linor, rep och nålar - i hop med Venus-figurer, grottmålningar och hällristningar.

Beakta gärna att man kokat sälolja sen tidig stenålder - och under neolitikum exporterat mängder "sältran" från Fenno-Skandias norra delar. Analyserna från Bjästamon i Västerbotten berättar om en organiserad produktion av sälolja.

Det finns visst ingen bättre lampolja i naturens eget förråd. Säloljan är 'högoktan' och kolar inte, vilket gjort den till en av den arktiska världens kostbarheter - från dom äldsta tider. Lampolja var en stor produkt i Europa innan Edison.  Så sent som 1910 hade exporten av lampolja från Norge större kapitalvärde än exporten av fisk...

Modent kokeri:
http://www.sor-gjaeslingan.no/BrennerietTrankokeriet.aspx

Citera

Ett hundratal mil rakt norr om Tromsö ligger Svalbard (betyder ”kall kant”). Ögruppen var känd redan under vikingatiden, men tycks sedan ha glömts bort. I isländska källor från 1194 står en passus om att ”Svalbard er funnet”, och landet finns också med i Landnamabok från 1230.

Den som i nyare tid anses ha upptäckt ögruppen var den nederländske upptäcktsresanden Willem Barents. Han gjorde tre försök att finna Nordostpassagen till Kina, och upptäckte därvid både Björnön och Svalbard, som han kallade ”Het Nieuwe Land”, det nya landet. Barents och hans besättning övervintrade 1596 på den ö som i dag kallas Spetsbergen, och kom sedan till Novaja Zemlja, där skeppet skruvades ner i isen och Barents själv dog.

Deras sista läger hittades förresten 1871 av en skeppare från Hammerfest vid namn Elling Carlsen. Arkeologerna kunde till sin förtjusning få tillgång till vardagsföremål från 1500-talet, föremål som i kölden bevarats förhållandevis väl. I lägret hittade man också tyger som Barents fört med sig för försäljning i Kina. Om han hade kommit dit.

På 1600-talet kom engelsmän och nederländare till Arktis för att jaga val och säl, och de anlade valstationer och trankokerier på Svalbard. Något som arkeologerna också är mycket förtjusta i.

På 1700-talet kommer ryssar på jakt efter pälsdjur, framför allt ren, isbjörn och räv.

Under vissa perioder var jakten fullkomligt gränslös. Det berättas att rika engelsmän vid 1800-talets slut begav sig på arktisk safari och sköt allt som rörde sig. Vildrenen på Svalbard hotades av total utrotning. Samtidigt slaktades valar, sälar och valrossar i tiotusental och förvandlades till lampolja för att lysa upp hemmen i Europa och USA.


http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article257451.ece
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”