Dom äldsta spår av slaveri finns i forntidens Sumer, där slaveriet kommer som en följd av invasion och plundring som med tiden eskalerar till ren ockupation och slaveri. När man ätit upp grannens gröt får man återgå till offren och se till att dom leds in på den smalare stig vart man njuter mindre och producerar mer...
Så skapade brutalitetens tyranner ett "okets tid" för kunniga lantbrukare vars krigskonster vore begränsade. Sen kommer dom innovativa handelsmännen på iden att försälja dugliga lantarbetare och dylikt som varor. Dom tidliga berättelser om erövringskrig, slavräder och organiserad mänskohandel tycks följas åt, - eftersom man utvecklar dom nödvändiga medlen, som vapen och skrupulösa mänskojägare ("soldater").
Under Assyrernas tid var greker och barbarer populära slavar. Sen hittade semitiska krigsherrar och slavjägare nya marker i Levanten, Egypten och NÖ Afrika. Under romartiden var storvuxna barbarer, som galler och goter, högst på prislistan under slav-marknaderna i Medelhavet.
Efter Roms återuppståndelse som imperium, under korsets täcken, var det vanligt att innfångade barbarer och hedningar - som vender, germaner, angler och saxer - blev omsatt i klingande mynt. I öst var khazarer och araber rena specialisterna på att jaga, fånga och förhandla slavar från andra etniciteter. (Att även afrikanska stammar föll i frestelsen att infånga och försälja folk från andra stammar är heller inget nytt.)
Kriget mot hedningarna i norra Eurasien var främst riktad mot hedningarnas akkumulerade skatter och deras handelsmarknader - men det blev också en källa till slavjakt. På 1300-talet hade turkiska och portugisiska slavjägare lärt sej navigera över öppet hav. Snart kom dom ända upp till Färöarna, Island, Grönland och Labrador - vart man hämtade ut nya bölen av vita slavar, som på denna tid kunde definieras som "barbarer". Dessa ansågs fortfarande vara av bästa kvalite, lätta att tämja och speciellt uthålliga i tyngre lantarbete. Slutligen var dom relativt långlivade, vilket gjorde att dom även kunde återförsäljas till hyggliga priser.
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery