Bohuslän var uppdelad i två hälfter, den norra delen hörde till Viken, den södra delen hette Älvsyssel.
Bohus byggdes på Bagrholmir, alltså fästningsholmen (den hindrande holmen) och hette först Bagrhus, senare Baahus, Bahuus, Baahuus, (fler variationer finns) och slutligen Bohus. Baahus blir ju Båhus på Svenska.
Den gamla bron som går över till fästningsholmen från söder är byggd på en bergsklack som sticker upp just här. Flera stenblock ligger på denna bergsklack – och det är just denna bergsklack som heter Bagrstraumr – de hindrande strömmarna – och just denna plats finns omnämnd i flera Isländska sagor på olika sätt, bland annat att Norska kungen inte kunde ta sig förbi denna plats med sitt stora skepp vilket misshagade honom eftersom han ville imponera på Svenska Kungen som han skulle ha ett möte med vid Horsaberg (vid Älvängen).
En borg (som Bohus var i början)) måste ha ett område som försörjer borgen med mat och andra förnödenheter – och det blev Älvsyssel. I samband med detta bytte Älvsyssel namn till Bohuslän, alltså länet som försörjde Bohus och sorterade under Bohus.
Jag har inte hittat några samtida dokument där stavningen Båhuslän finns, däremot finns Bohus, som nämnts ovan, nämnd som Baahus – och det borde jag vara logiskt att under den tid Bohus varBaahus/ Båhus så var även Bohuslän – Båhuslän, Baahuslän, Baahuuslän.
Thomas