Föredraget ska beröra två platser, belägna ett par kilometer från varandra.
1. Gravfältet "Hästhagen" (Raä nr 10, Söderåkra sn, Småland) består av ca 20 gravar, huvudsakligen runda stensättningar. 1998-99 utföredes en mindre undersökning av tre gravar på gravfältet, ett lågt röse, en rund stensättning och en rektangulär stensättning. I röset bestod gravskicket av ett benlager. I utkanten av samma röse påträffades en depå av 13 hela och 21 fragmentariska pärlor, två fragmentariska fingerringar av silver, en fingerring av guld och en romersk silverdenar från Hadrianus (dat. 119-122 e Kr). I den runda stensättningen fanns en bengrop under täckhäll, två oidentifierade järnföremål samt spridda skärvor av odekorerad keramik. En C 14-datering angav tiden yngre bronsålder-förromersk järnålder. I den rektangulära stensättningen utgjores gravskicket av ett benlager. I mitten av anläggningen fanns ett större anatal klumpar av järnslagg (huvudsakligen smidesslagg), därutöver rikligt med odekorerad keramik och fragmenten av några förkolnade frukter (kanske äpplen).
100 meter väster om gravfältet har en boplats undersökts, med en gård bestående av tre byggnader daterade till senare delen av romersk järnålder- övergången mot folkvandringstid. Enl. arkeobotanisk analys var samtliga byggnader bostadshus utan fädel. Rikligt med fröer visade att odling av säd varit det centrala näringsfånget medan djurhållningen spelat mindre roll. Söder om boningshusen fanns anläggningar som daterades till förromersk järnålder och tolkades som en utkant av en tidigare boplats från denna tid.
Hundratalet meter söder om boplatsytan undersöktes en omfattande järnhnateringsplats med en blästerugn. Aktiviteten på platsen ägde huvudsakligen rum mellan 400-200 f Kr enligt en serie av c 14-daterinagar. Prouktionen hade vida överstigit husbehovet.
2. Fornlämningarna Raä 66 (Halltorp sn) och 4 (Söderåkra sn). 66 är ett gravfält med 23 kända fornlämningar. Dessa består av runda eller närmast runda stensättningar. Enligt vad som berättas borttogs ett röse på platsen omkring 1910 varvid en urnegrav påträffades.
Nr 4 består av två delar, dels ett mindre gravfält med 5 stensättningar, dels en skeppssättning.
I närområdet finns ytterligare gravfält och ensamgravar, dels rösen av bronsålderstyp, dels gravfält troligen huvudsakligen från äldre järnålder. Ortnamnskicket är generellt av yngre datum. Nr 66 o 4 ligger på byn Gunnarstorps ägor. Gunnarstorp är omnämnt 1338 som sätesgård.