Observera att det rör sig om en mellanpaleolitisk kultur. Ingen Homo sapiens har någonsin anträffats tillsammans med mellanpaleolitiska redskap i Europa - bara neandertalare.
Numer klassas väl dom tidigare 'neander' som 'Homo sapiens också - eller hur?
Vad rör Cro-Magnon - alltså Homo s. sapiens. - så finns inga fynd av ben eller tänder äldre än 45.000. Frånvaron av äldre exemplar bevisar dock ingenting.
Någon "Cro-magnon kultur" har veterligen aldrig existerat, och solutreen finns bara i södra Frankrike. Spanien och Portugal och är dessutom ca 25 000 år yngre.
Att döma av bilderna rör det sig om rätt primitiva blattspitzen som närmast påminner om micoqien eller möjligen tidig szeletien.
Blattspitzen kan man ju gärna acceptera. Bi-faciala och symetriska är dom ju tydligen.
Löv-spetsarna i flint från Breslau får alltså bedömas efter deras material, form och struktur. I så fall kan dom också matcha med senare fynd från Szeletian/Gravettian/Solutrean och Swidrien, lika väl som till Micoqian.
Dom fynd man har av dessa
"blattspitzen" kan fortfarande inte knytas till vare sej neander eller cro-magnon. Alltså är dom både-och, eller hur?
Efter Cro-magnon fynden utanför Pechora-dalen - och dom samtida fynden från Varggrottan - har man emellerstid ett par nya premisser att förhålla sej till, som kan hjälpa oss hitta klara svar på utvecklingslinjen i den
europeiska flint-kulturen - från dom mellan-paleolitiska Cro-magnon (Micoque? Mousterien? Epi-Gravettian?) - till Solutrean-teknologin och Azilian, Ahrensburg och Swidrien.
tty minns kanske at jag endera ggr. använt "flint-kultur" som 'arbets-term', för att undvika en specificering som kan vara mer förvirrande än klargörande - även för arkeologer som inte arbetar specifikt med det paleolitiska.
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5601.msg54573.html#msg54573