Kollade i bokverket av Johannes Bröndsted från "Langdyssernes" förlovade land, dvs. Danmark, där denna typ av fornlämning är vanligare än i Sverige. I "Danmarks Oldtid" (1960) säger han "Langdyssen med sin aflangt firkantede ramme af store sten omkring to eller flere stenkister...". Så han är inne på samma linje som ovan nämnts.
Betr. Burenhult (off-topic-varning) så håller jag inte med Gunnar efter att just läst A-kursen i Visby (jag kan vara hjärntvättad - ja). Det är löptexten (dvs. Burenhults text) tillsammans med bra och överskådliga rubriker, samt ett enormt fint bildmaterial som gör bokverket lätt och instruktivt. Och ja, faktarutorna av andra författare är bra de också. Efter att ha läst en hel del utländsk litteratur på kursen så konstaterar man lätt att Arkeologi i Norden är helt outstanding, jämfört med t.ex. en del engelska böcker med träligt figurmaterial (trista teckningar, svårbegripliga diagram), dåligt pedagogiskt upplägg, långrandigt pladdrande om detaljer samtidigt som centrala fakta är svåra att hitta.
Men nog om det, tillbaka till långdösen. En känd sådan långdös i Danmark är "Kung Humbles grav" på Langeland, har själv trampat på den, enormt fin. Kanske går att googla fram en bild på den någonstans.
/Mats